I sidste weekend var jeg på drejekursus med Claus Eriksen gennem Den Faglige Forening Håndværk og Design på Brøndbyvester Skole.
Det blev et hyggeligt gensyn med et håndværk, som jeg tidligere kun har haft kort berøring med, og det var både sjovt og lærerigt.
Claus har mange års erfaring i trædrejning og undervisning i sløjd i folkeskolen. Jeg ville være hunderæd for at undervise elever på mellemtrin og i udskolingen, men det lød til, at det fint kunne lade sig gøre med maks. 12 elever og 12 drejemaskiner.
Claus benytter fortrinsvis drejerør som værktøj til at dreje i træ. Det virker mere sikkert og hugger mindre i træet.
Vi lagde ud med at dreje i frisk træ, som er blødere at arbejde med. Oplægget var fugle.
Mange nåede også at lave både en lille skål og et fad. Nogle lavede bl.a. håndtag til værktøj og påskeæg.
Jeg har lært at sætte en planskive på et stykke træ, så man kan forme ydersiden af en skål og gøre klar til spændepatronen. Jeg har prøvet at spænde patronen både indvendigt og udvendigt til, når man skal dreje det indvendige af skålen. Jeg synes, at den udvendige fastgørelse giver et pænere udtryk på skålen, og bunden kan blive tyndere. Min lille skål blev lidt tung i udtrykket, selvom jeg nu er godt tilfreds med min første drejede skål.
Mine to næsten færdige skåle: Jeg skal lige slibe lidt på bunden af den store skål.
Det er et håndværk, jeg længe har villet dygtiggøre mig i, og heldigvis skal jeg også på et ugekursus på Sätergläntan i Sverige til sommer. Og så har Aksel og jeg købt en drejemaskine, som står i værkstedet i Sverige. Jeg skriver sikkert mere om det senere.