I morgen er det Verdens Broderidag. Det er første gang, at jeg hører om dagen, men initiativet blev taget i 2011 af en gruppe ved Broderiakademien i Sverige.

Fra manifestet på dansk: “Vi ønsker at anerkende broderiet som en fri og skabende handling, der kan føre til frie kreative tanker og idéer. Vi ønsker at knytte vores nordlige privilegerede broderisting sammen med sting syet af broderende søstre og brødre fra hele verden.

Vi ønsker at være en del af en glædesfuld og kreativ fredsbevægelse.

Gør den 30. juli til en skabende dag for fred, frihed og ligeværdighed.”

Det er en skøn tanke, at vi kan bruge et håndværk som et manifest for fred. Det at brodere er en meget fredfuld syssel – forhåbentlig. Og et håndværk, der går langt tilbage i tiden. Tænk på alt det fine tøj med broderi, man fx gik med for 200 år siden, før maskinsyning blev normalt.

Elev der broderer Elever der broderer

På 4. og 5. årgang har vi broderet lidt med udgangspunkt i Trine Runge Jessens bandeord. Oplægget var videoerne fra TV2 Østjylland. Jeg prøver altid at se faget HDS fra elevernes synspunkt og tænker: Hvordan kan jeg fange elevernes opmærksomhed og skabertrang? Det virkede godt med bandeord som udgangspunkt. “Må vi godt skrive FUCK?” er der altid nogle, der spørger. Og ja, det må de, fordi det gør broderi lidt sjovere. Selv de lidt seje drenge synes, at det var sjovt. Og man kan jo også skrive sit navn eller Farmor. Og som Trine siger i videoen: Fuck bagsiden.

Korstingsbroderi Fuck bagsiden

Selv vil jeg give mig i kast med at sy med og på uld, med dette kit jeg købte af Elisabet Jansson i den lille, fine butik Blickfånget i Eskilstuna i Sverige. Siden jeg var på Sätergläntan på snittekursus sidste år og så alle de fine arbejder af broderet uld, har jeg villet brodere en pude. Jeg tænker, at denne blomst kan blive en del af betrækket til en pude til min svenske ødegård.

Elisabet Jansson / Textila innslag broderikit

Elisabet var desværre ikke i butikken den dag, jeg besøgte den. Men hun har syet to udgaver af blomsten som eksempler på, hvordan broderiet kan se ud. Nu må vi se, hvordan min udgave bliver. Ideen er, at man syr med de sting, man kender, eller nogle som man vil lære. Det kan være franske knuder, stikkesting, fladsting, kædesting eller hvad man nu finder på.

Elisabet Jansson eksempel på blomsterbroderi Elisabet Jansson eksempel på blomsterbroderi