HAVET giver, og havet tager, og havet inspirerer…
Udstillingen HAVET på Louisiana er en fantastisk rejse både under og over havet og beskriver, hvordan vi gennem tiderne er blevet inspireret af kræfterne i og myterne omkring havet.
Man kommer omkring alt fra det smukke og livgivende ved havet til det farlige og destruktive – både naturskabt og menneskeskabt.
Rejsen begynder i et rum, hvor væggene er beklædt med sider fra ældre, smukt illustrerede bøger om bløddyr. I samme rum er montre med Leopold og Rudolf Blaschkas glasmodeller af hvirvelløse havdyr.
Skabet indeholder en beundringsværdig samling af skaller.
Georgia O’Keeffe, Closed Clam Shell + Seashell Open, 1926
Ellen Gallagher, Fast-Fish and Loose-Fish, 2023
Det digitale hav. Kapel på havets bund overgroet med alger og tang.
“Akua’s Surviving Children” fra 1996 af El Anatsui.
Havet og naturen er meget inspirerende – specielt, synes jeg, når man møder rusk og forfald. Og selvom vi selvfølgelig skal passe rigtig godt på vores planet, så elsker jeg, når jeg kan fiske spændende, sønderrevet skrald op af havet og bruge det på ny – fx i mine små væverier med strandingsgods.
Jeg ærgrer mig over, at jeg ikke har taget flere billeder. Jeg var nok alt for betaget af udstillingen og kan kun anbefale et besøg.
På louisiana.dk kan man bl.a. læse om udstillingen HAVET:
EVENTYR & ØDELÆGGELSE
Vi mennesker kommer som alt andet liv fra havet, som vi både frygter og længes mod. I antikken skrev filosoffen Platon, at “vi lever rundt om havet som myrer eller frøer om et vandhul.” Men trods vores egen uanseelige størrelse kan vores påvirkning nu spores overalt i verdenshavene.Havet er således ikke længere kun et reservoir for vores kollektive forestillinger om guder, uhyrer og eventyr. Det er i høj grad også blevet en fælles losseplads og en ressource, som vi har drevet rovdrift på.